Man from the anthill

 


Det skulle ju bli så rätt. Men det blev det inte.  Det blev fel. Superfel. Och nu försvinner jag igen.

Det känns som det avskyvärda ljuset av lågenergilampor. Sunkiga bunker-vibbar varje gång man tänder lampan. Dresden underground lajv fjorton gånger om dagen.

 

 

 

 


Ta mitt liv när det är söndag, då. Vilken dag det är! Fy.

Saskia har ett namn med klang
Hon jobbar på ett pilsnerpang
Häller upp öl åt grabbarna
Grabbarna tycker hon är bra
Grabbarna tycker
Hon är bra

Sen är det inget mer med de’
Saskia hon är vindögd se
Fast hennes blick är ren och klar
Väcker den löje hos en var
Väcker den löje
Hos en var

Hon är tyst och obemärkt
Hennes öl är för mig stärkt
Men hon var vacker och när hon log
Så att man efter andan drog
Så att man efter
Andan drog

Jag lät min blick gå upptäcktsfärd
Och det var faktiskt mödan värd
Ju mer den såg ju mer den fann
Hon var ju rent otroligt grann
Hon var ju rent
Otroligt grann

Sen jag mig med en pilsner stärkt
Sade jag ”Fröken har ni märkt?
Har det ännu ej slagit er
att jag har iakttagit er?
Att jag har
Iakttagit er”

Hon sa ”Min herre det är sant
Orsaken är mig obekant”
Då tog jag mod till mig och sa
”När blir du ledig Saskia?
När blir du ledig
Saskia?”

Vi såg en film om romantik
Sen drack vi kaffe på et fik
Jag följde henne till hennes hus
I våra hjärtan brann ett ljus
I våra hjärtan
Brann ett ljus

Saskia hade sovalkov
Och hon var vacker när hon sov
Och vi var vakna mer än nog
Då hennes väckarklocka slog
Då hennes väckar-
klocka slog

Saskia är ett namn med klang
Hon jobbar på ett pilsnerpang
Hon ser i kors varthän hon ser
Men hon är vacker när hon ler
Ja hon är vacker
När hon ler

når inte översta hyllan utan hjälp av en stol eller pall


hon brydde sig inte ens om att jag alltid blundade när vi låg med varandra





/P

Det var det

Skiter i det här nu. För dålig respons. Farväl.

 

 

 

Kram, Karl


Året var 1972.


Fångad av stormvinden

 

 

Min mamma har upptäckt den här dagboken. Hon ringde och ville ge ge sin synvinkel på vad som hände den där natten för tio år sedan. Ge en kommentar över telefon på inlägget jag skrev med rubriken “några rader från i morse, innan jag somnade”

Inlägget som handlar om att jag minsann inte alls onanerade den natten. Stelt samtal.


När uppstår bundenhet till avtal?

 

Vi tar det teoretiskt först, och går vidare med praktiska exempel som avslutning så hela familjen förstår. I pedagogisk anda har jag kursiverat nyckelord, och ord som jag är stolt över att behärska i allmänhet.

 

En grundläggande fråga att avgöra är hur en avtalsförpliktelse uppkommer. Hur blir man förpliktad? Teoretiskt sätt är det fråga om ett samspel mellan den förpliktades vilja, uttrycket för dennes vilja (viljeförklaringen) och hur motparten uppfattar viljan (tilliten). På engelska kallas det här om Intention, expression och reliance. Problematiken uppstår när vilja, viljeförklaring och tillit inte harmonierar med varandra.

 

Det är en naturlig utgångspunkt att man blir förpliktad helt enkelt därför att man vill det. Att viljan bör bestämma hur man blir förpliktad samt förpliktelsens innebörd och omfång är kärnan i viljeteorin eller som den också kallas, viljedogmen. Viljan tänktes ha ”rättsskapade kraft”. Men detta är inte tillräckligt för att en förpliktelse skall uppkomma. Viljan måste nämligen också på något sätt ges till känna, den måste komma till uttryck så man kan ta till fasta på den. Intresset knyts nu i stället till uttrycket för viljan, viljeförklaringen. Det är inte viljan utan det är viljeförklaringen som medför att man blir förpliktad (förklaringsteorin). När intresset på detta sätt knyts till förklaringen, blir det naturligt att ta fasta på hur den uppfattas av den part som den är riktad till (tillitsteorin). Fäster man avgörande betydelse vid den tillit som förklaringen väcker hos mottagaren, kan den som avgivit förklaringen i åtskilliga bli förpliktad, även om han inte önskar det eller i vart fall i annan eller större utsträckning än vad han åsyftat.

 

Om, och i vad mån, viljeförklaringar och andra viljeuttryck skall tillerkännas rättsskapande kraft bestäms inte av viljan eller viljeuttrycket utan av de normer som samhället utvecklar för olika typsituationer och ytterst av rättsreglerna. Om någon handlar med vetskap om att dessa normer eller regler medför rättsverkan av ett uttalande eller uppträdande, kan man säga att han företar en rättshandling som ett uttryck för hans vilja att åstadkomma viss rättslig effekt (bundenhet till ett anbud, accept av annans anbud, en gåvoutfästelse, en garant för en annans prestation osv.). Såtillvida kan man se viljan som orsak till den rättsliga effekten.

 

Om man i stället inriktar uppmärksamheten på hur uttalanden och uppträdanden vanligen uppfattas och fastställer en rättslig effekt på grund av de faktiska förväntningarna som de givit upphov till, inträder den rättsliga effekten inte som ett resultat av viljan att rättsligt disponera utan snarare – och t.o.m. I bland trots en motsatt viljeinriktning – på grund av metkontrahentens tillit (tillitsteorin). Men även här gäller att metkontrahentens subjektiva inställning inte kan bli utslagsgivande. Det räcker inte med tilliten som sådan. Den måste också vara befogad, något som avgörs efter en subjektiv prövning. Tilliten kan därför, lika litet som viljan, generellt sägas ensam utgöra en grund för den rättsliga effekten.

 

För att illustrera vad jag menar ger jag följande exempel.

 

  1. Antag att någon säger ”jag accepterar ditt anbud”. Då kan man normalt utgå från att den personen medvetet vill åstadkomma ett bindande avtal eftersom personen använt juridisk-tekniska begrepp, och sannolikt låtit rätt rolig.

  2. Om vi i stället antar att någon skriftligt erbjuder sig att sälja sin bil för ett angivet pris, är det ytterst tveksamt om han därmed varit medveten om att det skriftliga erbjudandet har en bindande effekt. Det kan nog ofta vara så att han tror att han kan ångra sitt erbjudande. I denna situation inträffar den rättsliga effekten (bundenheten) normalt inte på grund av viljan i sig, utan på grund av en lagregel.

  3. Antag att två parter muntligen kommer överens om försäljning av en fastighet för en miljon kronor och att parterna bekräftar affären med ett handslag. I denna situation kan man utg från att köparen fäst tillit till köpet. Men denna tillit r inte rättsligt sett befogad eftersom det finns ett legalt formkrav vid fastighetsköp – skriftligt undertecknande. Man är med andra ord inte bunden.


Saints & Sinners

På väg mot Soldaten Svejk gav Maja föreläsningar i tunnelbanan över misstag annonsörer gjort.

Den här annonsen t.ex.

 

 

Saints and Sinners har antingen låtit någon av sina frisörer som (inte) kan photoshop göra den här annonsen. Eller också har de anlitat stans sämsta byrå.

Dels är hela idén med att annonsera med porträtt på det där viset dåligt. Sen är namnet på salongen dåligt. Sen är idén med skuggan av djävulssvansar dålig OCH det är skugga åt alla håll OCH att profilera en frisörsalong som streetwear-frisör är dåligt OCH de har stavat fel och skrivit “streatwearfrisör”.

 


You've got mail

 

Jag går in på Facebook.

17 nya meddelanden!

Jag är förstås skarpt kritisk till denna siffra. Jag förutsätter att minst fjorton av dessa inlägg är klubbutskick.

Trots denna medvetenhet blir jag faktiskt aningen besviken när ALLA sjutton meddelanden är från klubbar vars facebookgrupper jag varit dum nog att gå med i.

Fast jag stannar upp där och tänker efter! Varför skulle jag ha klickat “ja” åt grupper med namn som “Snusk Premiär”, “Tranny Olympics” , “Fashion Rocks På Berns” och “Rimini”?!

Alla dessa versalskrivna rubriker och gruppnamn intresserar mig lika mycket som reklam för tvättmedel eller diskmaskinstabletter på TV: inte det minsta! Jag kan omöjligt ha tryckt ja till dessa grupper. Faktum är att när jag har tvåsiffrigt antal gruppinbjudningar går jag in och klickar NO på alla utan att läsa namnet på dom.

Hur går det till? Hur kan Stureplan nässla sig in i min inkorg? Det begriper jag bara inte.

När jag öppnar inkorgen tappar mina ögon skärpan. Jag får död horisontblick som en robot och bockar mekaniskt och rutinerat av “markera som läst”-knappen.

Nu blev jag så arg när jag öppnade inkorgen för att ingen av de låt säga tre meddelanden jag väntar svar på hade trillat in, att jag läste igenom rubrikerna. Jag börjar uppifrån:

Imorgon smäller det!

Hej alla, nu börjar det dra ihop sig till fest…..

…..

B.O.R.I.NG. Next? Jag skulle aldrig någonsin i världen oavsett hur rastlös jag var öppna ett mail med rubriken “imorgon smäller det”. Så säger ni alltid! Imorgon smäller det och i övermorgon får jag ett tack alla för en fantastisk kväll trots att jag inte var där!!!

Nästa mejl…

TÄVLINGEN INSTÄLLD

Tyvärr så kommer inte tävlingen gå av, då den uppfatt…..

…..

Märk väl att här är avsändaren så angelägen med sitt buskap att han måste ta till versaler i rubriken. Vilken jävla tävling? Tänker jag först, men så tittar jag ner ett par rubriker och ser av samma avsändare rubriken TÄVLING TÄVLING TÄVLING. Åter igen, versalerna. För att det är så viktigt! Det handlar om Michael Jackson! Vi ska tävla i att klä ut oss till en död Michael Jackson! Smakfullt.

Vem går på maskerad anyway?

Och vilka är det som uppfattat den som kontroversiell? Vilken myndighet? Var inte tanken bakom temat att provocera?

På söndag kommer tack för att du kom-mejlen. Inga bilder från festen. Inget personligt tack till de vänner som faktisk dök upp. Bara en slarvig formulering om att det var så jävla röj pepp tagg och svett och jag får intrycket av att syftet med tack-mejlet verkar inte vara att tacka, utan att visa för alla som inte kom vad de gick miste om. Så att de kanske kommer nästa gång.


några rader från i morse, innan jag somnade


Klockan är så där mycket igen. Mina ögon svider så där av uttorkning och trötthet igen. Jag kunde ha gått och lagt mig för 6 timmar sedan men ligger hellre vaken tills fåglarna börjar sjunga. Det ligger i min natur att vända dygnet såhär, samtidigt som jag kan avundas dom som blir trötta vid kl tio på kvällen och stiger opp i ottan.

Tänker på några semestrar min familj spenderade i ett hus mitt ute i ingenstans. Två sovrum. Fast egentligen var de två rummen byggda som ett stort rum med en garderob som vägg. Det betyder att man bara låg någon meter ifrån föräldrarna och lyssnade till deras snarkningar.

Min mor är väldigt känslig för ljud när hon sover och jag visste att om jag rörde mig för mycket eller fick för mig att läsa en tidning skulle jag väcka henne.

Nu minns jag en scen ur min barndom som utspelar sig i precis en sån här miljö.

Jag var kanske tio-tolv år någonting och jag låg i sängen i mitt rum. Det här var hemma i stan. Där är också nära mellan sovrummen fast med två dörrar emellan. Men just den här kvällen var dörrarna öppna.

Jag minns att hela familjen låg till sängs var och en i sitt rum. Dörrarna öppna kanske för värmens (läs luftens) skull.

Jag led av eksem större delen av min barndom och låg som vanligt och kliade så lakanen blev fulla av blodfläckar.

Kliade tills det sved för bara när det började svida och blöda kunde jag sluta. Ungefär som med myggbett fast mycket värre.

Jag kliade och kliade så sängfjädrarna juckade.

Blir irriterad bara jag försöker skriva det men så minns jag mammas nervösa men bestämda röst. Lite för hög ton och otroligt osnyggt formulerat:

“Daniel!!! Vad det än är du håller på med där inne så får du sluta för jag kan inte somna av det där ljudet!!!”

Hon syftade på ljudet från sängen. Juckandet i dess fjädrar. Åh jag minns hur stum jag blev. Och irriterad. Hur jag tänkte: Vad antyder hon?!

Att jag ligger och runkar?!?!

Sån äckelkänsla i att hon antyder en sån sak. Att hon kan TRO en sån sak. Att hon SÄGER en sån sak och att hon formulerar sig så tafatt!!

Jag blev helt paff helt stum slutade klia och skämdes och blev irriterad på samma gång och tog aldrig upp det igen.

Sånna här pinsamma situationer kan jag plåga mig med i grubblande och repeterande av scener i huvudet i timmar. Kanske skulle börja ventilera det här. Som jag gjorde nu. Kanske kan vara nyttigt. Kanske kul att läsa, vissa grejer iallafall.

Kanske.

Nu satte de igång. Morgonfåglarna. Det är faktiskt sant!

Jag lovar.

God natt.



2010





Kommer stort 2010:

- Opiater. Morfin och Kodein är sexigt. Skippa heroin, det känns folköl.

- Italo disco. Det nya svarta.

- Djur. Kolmården, Skansen eller Animal Planet gör det samma.

- Racketsporter. Det kan inte bli fel.

- Östeuropa. Они наши товарищи!

 

Stannar i förra decenniet:

- Syntetiska droger. För enkelt. Ger dålig hy.

- Idrottsupportrar. Osmakligt att se vuxna människor engagera sig på det sättet.

- Teater. Tveksamt om den konstformen går att ta till sig, någonsin.

- Jämställdhet. Männen har förlorat, och funnit sig. Nu drar vi ett streck över det.


Bubblare:

- Internet. Finns i både kabel- och trådlöst utförande. Fräscht!

- Brutna ben. Har en grov känsla över sig, inte helt rätt längre.


----

 

Translation


Big 2010

- Things no one has ever thought about before.

 

Not big at all

- Anything that makes you appear committed.


Torsdag 14 januari. Klockan 09:03-09:54

Först höger öga. Sen vänster öga. Därefter slut jag båda ögonen åter. Mer och mer medveten om världen runt omkring mig. Rör höger fot. Drar ut den utanför täcket. Kallt. Mobiltelefonen på kudden brevid vibrerar. Det är väckarklockan.

Väcker vänster arm. Lyfter upp mobiltelefonen. Stänger av alarmet. Öppnar höger öga. Sen vänster öga. Behåller ögonen öppna. Höger fot är kall. Kanske 20° c i rummet. Rullar över på sidan.

Höger fot ut i tomheten. Vänster fot ut i tomheten. Känner Linolium under trampdynorna. Sätter mig på sängkanten. Gnuggar mig i ögonen. Reser på mig.

Går till toaletten. Ser mig själv i spegeln. Håret åt alla håll. Drar ner kalsongerna. Kissar. Drar upp kalsongerna. Tvättar händerna. Stänker vatten i ansiktet. Iskallt.  Sätter på duschen. Tar av mig kalsongerna. Slänger kalsongerna i tvättkorgen. Stiger in i duschen.

Bränner mig. Vattnet är kokhett. Står lutat mot duschväggen några minuter. Tittar på kaklet. Tvålar in min kropp. Låter vattnet skölja av löddret. Kammar ut lockarna. Stänger av duschen. Står kvar någon minut. Börjar frysa.

Sträcker mig ut efter en handduk. Torkar av min kropp. Går naken ut ur badrummet och hämtar ett par rena kalsonger. Sen strumpor. Tar på mig ett par jeans. Går åter in i badrumet. Borstar mina tänder. Spottar. Fortsätter borsta. Spottar igen. Sköljer ur munnen. Sprutar parfym på min överkropp.

Går ut ur badrummet till garderoben. Väljer en skjorta som jag tar på mig. Väljer en kavaj som jag också tar på mig. Går mot kylskåpet. Plockar fram mjölk. Ägg. Ärtor. Tomat. Bacon. Juice. Yogurt. Smör. Bresaula.

Steker ärtorna och tomaten. Gör en äggröra av mjölken och äggen. Steker baconet. Brer en bit bröd med smör och lägger två skivor Bresaula på varje brödbit. Häller upp Yogurt i ett glas. Juice i ett annat glas. Sätter mig ner vid köksbordet. Äter.

Sätter mig i fåthöljen i mitten av rummet. Tittar ner i marken.



Sen skjuter jag mig i ansiktet.

Det kommer blod ur mina öron. Ur mina ögonhålor. Ur min mun. Grannen hör.

Tre månaders visum. Sen gifta sig eller åka över gränsen

 

Går till ICA och handlar massvis med mat att bjuda min vän på. Jag är så otroligt oekonomisk. När kassörskan ber om fyrahundrade kronor höjer jag inte ens på ögonbrynen.

Pulsar dom tre kvarteren hem genom ett vintrigt Stockholm. Möter en vänlig granne utanför porten som erbjuder sig att bära en matkasse. Vi pratar om hur fin kvällen är och möter en annan granne.an är glad. Och pratglad. Han berättar att han tänker lämna Sverige för San Fransisco. Att han träffat en tjej i Paris för någon månad sen och att han är kär. Att han flyttade hem till Stockholm och hon hem till San Fransisco och att han skrivit ett långt brev som postades för fem dagar sen och borde vara framme nu. Att han har så ful handstil att han slängde första brevet och köpte sig en skrivmaskin för bara 250 kronor och att det är ett underskattat skrivredskap för människor med dålig handstil. Han räknar inte med något svar från sin kärlek för det har precis kommit till hans kännedom att en vän till honom träffat SAMMA tjej några dagar efter att han lämnat Paris och också blivit kär. Att hans vän också planerar åka till San Fransisco och att de skrattat åt saken och inte låtit det förstöra deras vänskap, men att reglerna gäller: först till kvarn. Därför ska han jobba så mycket han kan och spara sina pengar till en San Fransisco-biljett. Han förklarar att man får tre månaders visum i USA, sen måste man antingen åka över gränsen eller gifta sig. Han skrattar åt alternativen och åt sitt öde.


Jag blir alldeles rörd.


Martin, Pontus, den okända flickan från Göteborg, Karl


"I don't want to be a man. I want always to be a little boy and to have fun."


I genomsnitt sjunker två stora skepp varje dag.





Jättestora skepp. Typ lastfartyg och sådant!

Fast jag undrar vad som händer med människorna när skeppen sjunker.


Kram, Karl

Två MMS efter varandra

Lektionen pågår för fullt. En doktorand vid namn Stanley Greenstein målar upp färggranna bilder av hur Personuppgiftslagen skall tolkas. Är det missbruksmodellen som blir aktuell, eller är det kanske frågan om känsliga personuppgifter? Stanley pratar engagerat om Bodilfallet. Jag dricker en klunk ur min coke. Målar några hitte-påsymboler i mitt anteckningsblock.

 

Då händer det. Min telefon väcks till liv och börjar vissla och vibrera. Stanley stannar upp, trettio blickar vänds mot mig. Jag tappar min coke av ren chock. Det är inte möjligt. Jag hade glömt ställa in mobiltelefonen på ljudlös, och nu leker den hela havet stormar.

 

Efter några sekunder tystnar telefonen. Jag har ännu inte hunnit få den ur min ficka. Jeans blir så tighta när man sitter ner. Jag ser besvärat ner i bordet och mumlar något i stil med "fortsätt, låt inte mig störa". Inser hur dumt det lät och hafsar ur mig en ursäkt av något slag.

 

Ytterligare några sekunder senare är den blinkande plastbiten uppfiskad och inhalad. Den vilar i min hand. Det var inget telefonsamtal. Det var ett MMS. Kanske ett utav dom första MMS:en jag någonsin fått. Tekniken som aldrig slog igenom.

 

Plötsligt återgår min telefon till hela havet stormar-läge. Det blinkar och vibrerar och jag hoppar till av ren skräck. Jag blev tagen på sängen av min telefon. Ännu ett MMS har landat i min inkorg. Pinsamt!

 

Jag ber innerligt om ursäkt igen, men rösten bär sig inte helt. Går upp i falsett, vilket föranleder spridda fniss i lektionssalen. Jag ser på Stanley att han inte tycker det är okej. Inte okej alls faktiskt. Det tycker inte jag heller.

 

Petar ut batteriet ur min telefon för att vara säker på att inte råka ut för ännu ett missöde. Lektionen återgår till det normala och Stanley fortsätter förklara för oss hur Personuppgiftslagen är utformad. En stund senare har min puls kommit i fas, och jag tar en sipp ur min coke.

 

Efter lektionens slut petar jag åter in batteriet i min telefon och startar den. Jag tittar på de två MMS:en.

 

 

 

 

Det första MMS:et består av kvinna med särade ben. Skämmigt.


 

 


Det andra MMS:et innehåller en bild på förbrytaren själv. Med mycket besviken blick. Ungefär samma typ av blick som Stanley gav mig.

 

Blicken talar om förakt för att inte säga avsmak för mitt handlande, eller rättare sagt icke-handlande, i att lämna mobiltelefonen med ljudet på under lektionstid! Jag fick ta tunnelbanan själv.

 


Karl - Thomas 0 - 2

Kram, Karl

Ecru / L Creme / XL Burgundy / L Yellow / 43-46

Eftersom den här bloggen börjat göra sig ett namn, läs blivit en av de större mer välrenommerade bloggarna i mediasverige, har jag bestämt mig för att göra comeback, efter ett tags inaktivitet.

Här är jag, ett annat år än sist. Halvligger i min soffa och ser ut över mitt rum. Konsumtionshets. Jag har lite träningsvärk i benen och raggsockor på fötterna. Snart ska jag dricka kaffe, men först ska jag sitta här en stund och kanske pilla mig i naveln.

Louis XIV – Rolling Stone Original

Kaffe fyller en rätt stor men iontressant del av min vardag. Jag börjar var vardag med en kopp färskmald automatkaffe, jag har tryckt styrkan i max. Det motsvarar två klick. Ibland trycker jag även på knappen för mjölkpulver och den som gör drycken fri från socker. Det är kaffemaskinskombinationerna.

När jag dricker kaffe hemma gör jag det oftast svart. Ingen mjölk, aldrig socker. Ganska ofta har jag i lite mjölk, inte mycket, bara lite som gör drycken svalare. Aldrig socker.

När jag dricker kaffe med Karl på Wayne's Coffee i Norrköping tar jag alltid en mellanstor kopp mörkrost utan mjölk. Ingen mjölk, aldrig socker, alltid kladdkaka.

Dagens nostalgi:
Det var när jag bodde i Klockaretorpet, deep in the hood, som vi sist hade så mycket snö. Fyra år var jag, och vi byggde en hel sal i snöhögen traktorerna slängde ihop. Sen slogs vi.

OBS! Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och har ingenting med
texten att göra och bör därför ej förknippas med denna.

/M

Dagens outfit + idrottsoutfit.

Överväger att sluta opp med att inspirera min omgivning med uttryck för fashion.

Det finns goda skäl: mitt kändisskap.

Gårdagens all feedback på den här bloggen, från folk på stan, är svår att hantera utan att det stiger mig åt huvudet. Jag vaknar och känner mig nästan lite paranoid. Tankarna far kors och tvärs. Jag börjar kritisera människors sätt gentemot mig. Ifrågasätta vilka som egentligen är mina “riktiga” vänner.

Varför är helt plötsligt Anton, Patric och Erik så jävla angelägna om att vi ska gå på Avatar i kväll? Till att börja med: är bio ett socialt sätt att umgås? Nej.

Kan vi inte ses hemma hos mig? Nej, de vill förmodligen bli sedda på stan i mitt sällskap.

Varför just Avatar? Det är en talk-about och de vill ha färsk kritik från deras nyblivne mediepersonlighet Karl-Wilhelm Andersson. Inte längre “Karl”.

Nu mera bloggaren, fashionistan och man skulle väl kunna säga journalisten och filmkritikern: Karl-Wilhelm Andersson.

Gamla klasskompisar jag inte träffat på hur länge som helst har plötsligt vägarna förbi, ytterst ytligt bekanta drar med sig tjejkompisar och lämnar snigelspår över halva stället. Ja, jag vet inte. Vet inte hur jag ska hantera allt det här.

Gömmer mig under min skepparmössa och rock i dag. Skippar mun helt. Det här börjar bli för mycket. För mycket på en gång. Tankarna far om att kanske operera näsan? Det har man väl rätt till som offentlig person om man haft komplex för dess runda tipp sen barnsben? Och så som solen tar idag är det nog lika bra att jag tar med ett paraply? Och någon dagens lunch kommer inte på tal! Får väl slänga i mig nåt piller som dämpar hungern.



Jag har förstått att det även är viktigt att klä sig på ett moderiktigt sätt i samband med idrottutövning.

Dagens idrottsoutfit:

Pannband (ett måste) Piké (också viktigt) Tubsockor (tänk 80-tal) Converse (låga) ingen mun.

________________
translation:

Now that I am famous I am beginning to feel used by my "friends". Not sure about who my real friends are any more. I am also thinking about doing some nose surgery.

Kram, Karl

Dagens outfit. Dagens lunch.

Fortsätter leta trender bland andra hippa bloggar.

Har precis upptäckt en fullständigt briljant grej. Nämnligen att publicera dagens outfit och dagens lunch. Kul! Känner jag. Det är att ta skrivandet ett steg längre, rent emotionellt. När inte ord räcker till för att förmedla den där känslan.

Jag tänkte ta det här ETT STEG TILL. Jag tänker publicera bilder på dom tre F:en:  Fashion. Food. Fest. Tror det kan fungera.


Dagens outfit!
Skepparkeps, Sjal, rock, Ingen mun (fashion s/s 2010)


Dagens lunch!

Har varit nedrans dålig på det (förlåt alla läsare!!!) Dagens lunch är trots allt bland det bästa och mest inspirerande med många bloggar. Det kan säga så jäkla mycket om en person!

Dagens lunch är stekt ägg, stekta ärtor, Karljohansvamp (älskar det), chorizo (också gott) och Dougges Rudolf Ren ale.

Fort ska det gå! nyttigt ska det vara!

__________________________

Translation

Hello all over the world!

I Keep looking for trends.

Now I will publish pictures of my outfits and my lunch.

Todays outfit: sailors cap, scarf, black coat, no mouth (fashion s/s 2010)

This is my lunch! Can be inspiration and the best moment in blog! Tell a lot about a person!

Todays lunch: Eggs (swedish free walking) green peas (ecologic) Karljohan mushroom (love it) chorizo (also good) and Dougges Rudolf Pure Ale



Kram, Karl



känslor

Först kommer hon tro att jag skojar. Men jag kommer inte röra en min och gå närmare och närmare med kniven i luften. Sen kommer hon säga "Pontus, jag börjar bli rädd på riktigt". Då ler jag. Sänker kniven. Hon andas ut. Sen knuffar jag omkull henne. Pussar henne på munnen och hugger.. och hugger... blod.. varmt blod.. jag ler.. För för första gången har hon gett mig något annat än kyla.



/P

Direkt effekt, företräde och domstolskontroll

Det är ju en del personer som har frågat mig hur det ligger till med Europarättens företräde framför nationell lagstiftning. Så, varför inte publicera en kort promemoria jag skrivit i ämnet. I det aktuella fallet handlar det om ett EU-rättsligt (Fd. EG-rättsligt) direktiv inom området offentlig upphandling, där Sverige bara implementerat de frivilliga delarna. Håll till godo. Det är spännande skit.

EU-rättens företräde


Redan i fallet Costa mot ENEL fastslogs att ”den överföring som staterna företagit från sin nationella rättsordning till förmån för gemenskapsrättsordningen [….] medför alltså en definitiv inskränkning av staternas suveräna rättigheter.” Av den anledningen är det inte möjligt för medlemsstaterna att tillerkänna en nationell åtgärd företräde framför EU-rätten.

 

I fallet Internationale Handelsgesellschaft konstaterade EG-domstolen att gemenskapsrätten har företräde framför alla former av nationell rätt. I Simmenthal II fastslogs att företrädet måste tillåtas medföra en begränsning av nationella lagstiftningsmakten och att det är varje stats skyldighet att ge full effekt åt gemenskapsbestämmelser och inte tillämpa motstridiga nationella bestämmelser.

 

Direktiv


Direktiv riktar sig direkt till medlemsstaterna. Man föreskriver från EU:s sida om resultat vilka skall förverkligas inom en bestämd tidsgräns. Underlåtenhet att genomföra direktiv på föreskrivet sätt kan resultera i fördragsbrott från medlemsstatens sida. Form och tillvägagångssätt för implementeringen av direktivet överlåts till medlemsstaterna att själva besluta om, vilket framgår av artikel (art.) 249.3 EG-fördraget (EGF). Tillvägagångssättet med bruk av direktiv syftar till att åstadkomma normharmoni bland medlemsstaterna inom den Europeiska Unionen och det föreligger en skyldighet att genomföra direktiv.

 

Direkt effekt


Med direkt effekt förstås de rättigheter och skyldigheter som av individer kan göras gällande inför nationella domstolar och myndigheter. EU:s regler får på så sätt genomslag inte bara för staterna utan når även unionens medborgare.

 

Direkt effekt och direktiv


EG-domstolen har i flera avgöranden slagit fast att även direktiv kan ha direkt effekt. I målet Van Duyn konstaterade domstolen att det det vore oförbindligt med art. 249 EGF att utesluta direkt effekt. Och vidare i fallet Publico Ministero att ingen medlemsstat kan tillåtas dra nytta av sin egen försummelse. Här bör nämnas att direktiv enbart kan ha vertikal direkt effekt, vilket innebär att talan kan föras mot staten för eventuell försummelse att genomföra ett direktiv korrekt, men att en sådan möjlighet till talan inte kan föras gentemot annan individ, då man på individnivå bör kunna förvänta sig att den nationella rätten gäller, något som tydligt illustreras i fallet Faccini Dori.

 

Offentlig upphandling


Med offentlig upphandling syftar man till den metod som är resultatet av ett regelverk vilket statliga och kommunala organ förväntas iakttaga vid anskaffningen av varor och tjänster inom ramen för sin verksamhet. Skyldigheten att iakttaga nämna regelverk ankommer på upphandlande enheter, med vilka förstås myndigheter och juridiska personer som tillgodoser allmänna intressen och ej är av industriell eller ekonomisk karaktär, samt till övervägande del finansieras eller styrs av det allmänna, det vill säga statliga och kommunala organ.

 

Kravens proportionerligt


I sin roll som upphandlare måste man iakttaga den allmänt gällande proportionalitetsprincipen som gäller inom EU. Det innebär i berört fall att man inte får ställa krav vilka ter sig orimliga att uppnå för andra än en snäv krets, vilket kan vara fallet om man exempelvis ställer krav på att bespisningsverktyg skall komma från ett visst fabrikat eller att arbetstagare skall behärska ett språk vilket inte är relevant för uppdraget.

 

Det specifika fallet


Oavsett om Sverige som nation har införlivat samtliga delar av direktivet föreligger ändå en skyldighet för det allmänna att iakttaga principen om likabehandling. Denna princip innebär att man som upphandlare inte äger rätt att diskriminera en anbudsgivare baserat på dennes nationalitet. Principen har sin grund i art. 12.1 EGF och är att anse som en grundpelare inom hela EU-samarbetet. I praktiken kommer principen ta sig uttryck i att de fysiska och juridiska personer som tävlar om att vinna upphandlingen förväntas behandlas på samma sätt oavsett från vilket medlemsland man härrör från. Principen om likabehandling är vidare ett resultat av principen om en marknadsekonomi med fri konkurrens vilket framgår av Art. 4.1 EGF.

 

Kravet om transparens är direkt sprunget ur direktiven som sådana. Det innebär att företag från samtliga EU-länder äger rätt att ha möjlighet att få reda på hur de aktuella anbudsförfarandena ser ut. Detta sker bland annat genom publicering enligt angiven ordning i Europeiska Unionens officiella Tidning (EUT).

 

Även direktivens frivilliga delar kommer kan komma att få en indirekt effekt genom principen om direktivkonform tolkning vilket enligt EG-domstolens rättspraxis innebär att medlemsstaterna har en skyldighet att tolka nationell lagstiftning med hänsyn tagen till relevanta bestämmelser i gemenskapsrätten, oberoende av om dessa har direkt effekt eller ej. En förpliktelse som i början grundades på Art. 10 EGF, men som senare i rättspraxis kom att upphöjas till en allmän förpliktelse vilken stammar ur fördraget som sådant. Således har nationella domstolar och myndigheter i händelse av tvist en skyldighet att tolka lagen så långt som möjligt för att anpassa den efter EG-rätten, samtidigt som man är förbjuden att tillämpa bestämmelser som står i direkt strid med densamma. Denna tolkningsskyldighet sträcker sig över hela den nationella rätten. Direktiv som av olika anledningar inte implementerats i den nationella rättsordningen kan likväl få indirekt effekt vid en konkret tillämplig av gällande rättsregler.

 

Det innebär att man naturligtvis skall iakttaga gällande svensk rätt. Men eftersom det föreligger en skyldighet för det allmänna att beakta icke implementerade delar av direktiv, samt att den svenska rätten i händelse av konflikt obönhörligen kommer tvingas vika undan ter det sig högst rimligt att man i stället lägger primärt fokus på gällande EU-rättsliga normer inom området.

 

----------

 

Källförteckningen

 

1. Litteratur

Bernitz, Ulf och Kjellgren, Anders., Europarättens grunder, 3 u., Norstedts Juridik AB, Stockholm 2007.

 

2. Lagstiftning

2.1 Fördrag

Fördraget om upprättande av Europeiska Gemenskapen.

 

3. Rättsfall

3.1 EG-domstolen

Mål 26/62 Van Gend en Loos mot Nederlandse Administratie der Belastingen

Mål 6/64, Costa mot ENEL

Mål 11/70, Internationale Handelsgesellsehaft mot Einfuhr- und Vorratsstelle Getreide

Mål 41/74 Van Duyn mot Home Office

Mål 148/78, Publico Ministero mot Ratti

Mål 14/83, Von Colson och Kamann mot Land Nordrhein Westfalen

Mål C-91/92, Faccini Dori mot Recreb S.r.l

 

---------

 

Kram, Karl


Dada

DADA est un microbe vierge

Dada est contre la vie chère

Dada

société anonyme pour l'exploitation des idées

Dada a 391 attitudes et couleurs  différentes, suivant

le sexe du président

Il se transforme - affirme - dit en même temps le

contraire - sans importance - crie - pêche à la ligne

Dada est le caméléon du changement rapide et intressé

Dada est contre le futur, Dada est mort. Dada est idiot

Vive Dada, Dada nest pas une école littéraire hurle


Tristan TZARA


Kram, Karl

Boycott Pepsi

Ett litet morgonfynd på ansiktsboken:

Name:
Boycott Pepsi
Category:
Common Interest - Beliefs & Causes
Description:
Pepsi continues to sponsor not only unhealthy eating and drinking habits, but also the homosexual lifestyle. Join the group, sign the petition, boycott the products.



Nancy Renfroe

The logo is not the reason that I have boycotted them I did it beacuse they promote gay life. I have a friend who drinks this soda all the time, I knew that nothing I could say would do any good, so I sent this friend a copy of the facts of what Pepsi was promoting. I laughed when I saw them and they said they were going to the cokes, beacuse they did not want to have anything to do with any company who supported the gays.
See MoreMarch 18, 2009 at 3:53pm · Report





Cigars for everybody!

Kära Pete,

Var är mina cigarrer? Vad ger amerikanarna för förklaring till sitt avskyvärda beteende? Har cigarrerna skickats? När?
Jag struntar i om amerikanerna sätter den där reklamtexten på min bok, men de måste skicka cigarrer.
Jag bryr mig inte om att polackerna publicerar noveller. Jag bryr mig om cigarrer.
Jag har inget nytaget fotografi av mig själv. Inte heller har jag cigarrer.

Din,
Evelyn


Kram, Karl

Gentle Touch – Once you used to

RSS 2.0