Getting the hang of it, timing is everything

Idag har jag, liksom så många andra dagar, färdats med kollektivtrafiken. Man ställer sig vid hållplatsen vilket antingen innebär en busskur eller endast en stolpe med en liten skylt med sifferkombinationer. Bussen anländer alltid lite efter utsatt tid.

Idag färdades jag med buss nummer 46. Det är den bästa bussen att resa med på min sträcka. Buss nummer 46 är alltid en lite nyare buss, alltid lite bättre säten med större utrymme för benen. Ibland kan man till och med ta sina hörlurar och plugga in i taket för lite radio. Men det allra bästa med buss nummer 46 är att den är snabb. Den trafikerar inte i närheten så många hållplatser som buss nummer 459, som är sträckans andra alternativ. Från sträckans båda ändstationer, nu höftar jag, kan man tjäna ca 35 minuter i ren tid om man väljer buss nummer 46.

Idag innebar resan med buss nummer 46 allt annat än den lediga avkoppling som en fräsch buss oftast är innebär. När jag klev på bussen möttes jag först av en ny förare, inget fel på det. Han hälsade: Hej. Jag sa hej tillbaka och han återbördade det med ännu ett hej. Sedan ryckte det lite i hans ansikte. Han log lite snett och sa hej igen innan det hela började om. Sammanlagt hälsade han mig sex gånger med samma ord och ryck.

Med den lugnande tanken att hans ticks förmodligen är begränsade till ansiktet eftersom han ändå, förhoppningsvis, har ett körkort för buss gick jag bak i bussen. Ett steg in i bussen möttes jag av en vägg av dofter. Det var som att det asiatiska köket och det afrikanska hade haft en cook off i bussen och använt samma spis. Stekos. Curry och allehanda kryddor fyllde min näsa och mun. Jag förde instinktivt en skyddande hand över ansiktet och skyndade mig bak i bussen. Med sekunders marginal lyckades jag hålla tillbaka en uppstötning.

Halsduken täckte mitt ansikte och jag satte på min ipod. Jag satte igång Julian Casablancas soloskiva Phrazes for the young. Jag försökte luta mig bakåt och slappna av lite men insåg snart att i en framåtlutad ställning utsattes jag för mindre av odören. Till slut luktade även min halsduk som resten av bussen och jag gjorde det enda jag kunde. Jag tog ett tuggummi, tuggade det mjukt och applicerade det sedan på överläppen. Avlångt med ändarna i näsborrarna låg nu tuggummit rätt. Utan att skämmas lutade jag mig nu tillbaka och koncentrerade mig på musiken.

/M



När man vaknar dagen efter

Det senaste har jag praktiskt taget vaknat varje morgon och undrat vad det egentligen var som hände? På fyllan alltså. Förra veckan sprang jag fram till Kleerups fru (om de nu är gifta) och pratade med henne om förlossningen av deras gemensamma barn.. Dagen efter vaknade jag och det första jag tänkte var Sonja Berggren, så jag googlade namnet och kom fram till att det var Kleerups fru(?) och började långsamt minnas fragment av vad som hänt. Ack så jobbigt sånt här är. 
Igår kysste jag en pojke men tänkte på en annan, det var också lite svettigt. 
Pastell idag
/Elin

Det går utför

 

Främlingsfientligheten sprider sig som pesten i samhället. Flyktingar i allmänhet och muslimer i synnerhet pekas ut som några av vår tids stora demoner. Problemen i förorterna ses som en konsekvens av invandrarnas oförmåga att anpassa sig till den påstått överlägsna västvärlden. Med osanningar och rädsla som vapen vinner de främlingsfientliga mark.

 

Det enda media och makthavare är kapabla att sätta emot dessa krafter är att med antidemokratiska och fascistoida metoder göra dessa människor persona non grata med följd att sympati och offermentalitet sprider sig och ytterligare mark är vunnen.

 

Storebrorssamhället tar stormsteg framåt. Bodströmsamhället är ingen utopi, det är en realitet. Övervakning är en regel, inte ett undantag. Vi får våra mejl, SMS och vårt surfande är allmän vetskap för myndigheter och försvar. Våra banktransaktioner sparas och lagras, redo att användas mot oss när som helst. Vårt DNA likaså.

 

Vi syns på övervakningskameror både i det offentliga och det privata rummet. Ingen kommer undan i det nya Sverige. Yttrandefriheten tummas på och grundlagen bryts till förmån för vår kollektiva säkerhet.

 

Den ekonomiska krisen har resulterat i ett samhälle där stater i allt större utsträckning blandar sig i den ekonomiska sfären. De nationella budgetunderskotten slår nya rekord varje dag, pengar vilka någon gång måste betalas tillbaka. Regleringar är det nya modet. Privatiseringar är omodernt.

 

EU har skapat en frihandelszon i mångt och mycket finansierad av bidragspengar. Vi har skapat en stark inre marknad. Dessvärre är alla icke-anslutna länder uteslutna från denna marknad. De murar organisationen skulle bryta ner har i stället vuxit sig starkare än någonsin. EU-medborgarna är välkomna, ingen annan. Vi mot dom. Dom mot oss.

 

 

 

Det går utför, Vive la liberté.

 

Kram, Karl.


Kraftwerk

http://www.youtube.com/watch?v=ovCK97hFiSI&feature=related

kram, Karl

en promenad i grumligt vatten

Om jag bara hade gälar. Kanske en fena eller två. Då skulle jag gå till botten med det här. Simma som aldrig innan simmat. Jag är inte så himla bra på att dyka. Fast jag tror jag skulle vara det nu om jag försökte.

Jag skulle dyka och simma djupt. Väldigt djupt.
För där djupt nere i det grumliga vattnet skulle du vara. Precis lagom utom räckhåll. Trycket över bröstet skulle bli större ju djupare jag kom. Det skulle bara vara metrar kvar innan jag skulle få andas hos dig. Men tänk om jag verkligen kommer ända fram och du vägrar släppa in mig. Då drunknar jag säkerligen.
Och att drunkna är inte så djävla kul.









/P

truth doesn't make a noise

Jag kommer hem efterjobbet. Trött efter en lång arbetsdag, väntan på bussen och såklart efter själva bussresan. Hunger. Mat. En bit limpa. En bit panerad laxfilé. Citronpeppar. Chilisås. Riven ost. Jag känner hur värme sprids i mitt blod.

Mamma vid spisen. Hon verkar rätt glad. Lite stressad kanske, men hon är ju ändå en förälder. Kycklinggryta. Jag ska ingenting ha, min supermegamacka gjorde sitt.

För en gångs skulle hjälper jag till lite. Ställer fram tallrikar och dylika tingestar en måltid kräver. Jag känner mig rätt nöjd över mig själv. Lutar mig tillbaka i den stora fotöljen av skinn. Jag blundar och slappnar av.

Plötsligt välts hela den tillvaro jag nyss var så tillfreds med över ända. Oreda. Skrik. Stampande fötter. Någon har ännu en gång ställt in Soda Streamflaskan halvfull i kylen. Min mor gormar på, skyndar sig in i vardagsrummet. Jag och min syster hukar när Honmonstret börjar sin avhyvling. Saliven yr över oss och vi tvingas hålla för öronen. Temperaturen sjönk tio grader och lyfttrycket ökade med ett par hundra hPa.

Vi som vet med oss att vi är oskyldiga. Vi som inte medvetet ställer in en halvtom flaska i kylen, med avsikten att mor ska få dricka ljummet vatten, lämnar rummet. Jag beger mig till mitt rum, den plats i huset jag spenderar minst tid i.

Jag känner mig genast lite trött, så jag drar en fleecepläd över huvudet och slumrar stilla.

/M

Tisdag 20 oktober

 

 

Vi Sätter oss rakryggade på en pinnstol. Lyssnar. Andas.

 


The Durutti Column - Sketch for Dawn

The Durutti Column - For belgian friends

Avner - Bed for mig

Marvin Gaye - Let's get it on

Lali Puna - Faking the books

The Temptations - My girl

Erykah Badu - The healer

Kraftwerk - Neonlicht

David Bowie - "Heroes"

Animal Collective - In the Flowers

Chairmen of the board - You've got me dangling on a string

Inspiral Carpets - She comes in the fall

Khonnor - Man from the Anthill
Gentle Touch - Once you used to

Länk till Spotifyspellistan. Tänkte uppdatera den från och till dessutom.

Kram, Karl

Mitt namn skall vara Stig Dagerman

Inn-Hotell, Mosebacke Torg,

den 25 oktober 1954

 

 



"Min själ väger inte mer än drömmen i en fjäril, men den rymmer så mycket att Gud får ta till sin stora passare, om han vill sluta den. När barnet bereder sig på att dö, flyr änglarna till hans blick. Jag är nära, eftersom jag är tillbaka där allting började på Norrgärdet i Älvklareby.

 

Håller han sin hand över oss, bör han inte häpna inför det jordiska, ty i så fall krymper den till en dvärgs och förnekar sig själv. Det är mer skada att blommorna blir galna än människorna.

 

Min mor lämnade ing efter sex veckor, och min far åkte till Stockholm. Långt senare bad jag försynen att tvätta henne i varmt vatten med örter och kläda kroppen i vitt linne, innan mannen kom åt och jag blev till.

 

Var det efter lördagsdansen där rekryterna från Marma och Laxön slogs, söp och jagade flickor eller hittade de en lada och litet hö att ligga på?

 

Efteråt kan ingen få det ogjort. Låt det vara så att hon såg fläcken av blod på det vita. Den ville hon inte visa för honom, men men han skulle ändå säga att det bara var ett rosenblad som lagt sig för att vila där.

 

I byn tröttnade man först på sanningen och slängd den i älven. Sedan fastnade den i lögnen och de famnade varandra och liknade två edsvurna. Det var bröten som flottarna tog hand om.

 

Jag är en dålig människa och jag har sökt bot för det. Mitt främsta brott blir att jag förråder mig själv och mina kära. Det gör ont och jag ber om förlåtelse."

 

 

 

 

 

Så börjar  "Mitt namn skall vara Stig Dagerman" av Björn Ranelid. Han är en stor man, den där Ranelid.

 

 

Jag har varit i Norrköping hela helgen. Känns fint att vara hemma i Stockholmet igen.

 

Kram, Karl


EN VANLIG DAG

Jag har det bra, mitt liv rullar på
Ibland har jag tråkigt, vad sakta tiden går
Men oftast har jag roligt, då känns allting bra
Idag är en bra dag, idag är det bra

Tänk om man satte allt i perspektiv
Man kunde vara fattig och sjuk i ett annat liv
Inte ha några vänner, familj eller nån hund
Ingen som bryr sig om en, ens för en liten stund

Men jag har det bra idag
Jag har det bra idag
Det är en vanlig dag och jag har det bra
Jag har det bra idag

Varje dag dör det människor
Gamla och unga, stora som små
Sånt är livet, svårt att göra något åt
Men just nu idag så har jag det bra

Jag har det bra idag
Jag har det bra idag
Det är en vanlig dag och jag har det bra
Jag har det bra idag

Allting handlar om relativitet
Man jämför sig och mäter om så i hemlighet
Men om vi slutar mäta oss med de som har det bäst
Skulle vi nog märka, vi lever i en fest

Jag har det bra idag
Jag har det bra idag
Det är en vanlig dag och jag har det bra
Jag har det bra idag

Jag vet inte om ni tycker som jag
Men just nu idag så har jag det bra

Jag har det bra idag
Jag har det bra idag
Det är en vanlig dag och jag har det bra
Jag har det bra idag

ulrik - en valig dag



/P

Några rader om en pojke

 

Det är sent på kvällen i mitten av oktober när jag ser Pontus uppenbara sig längst med drottninggatan. Han syns på långt håll genom sitt värmande leende. Vi slår oss ner på Wayne's Coffee och börjar småprata om allting och ingenting.

Vad har du alltid varit väldigt bra på?

 

"Flickor och att pussas. Jag är en riktig kvinnokarl jag. Vart jag än går söker damerna mitt sällskap. Är egentligen inget jag kan göra åt den saken, det är bara på jag är, så jag fungerar." Enligt uppgifter skall Pontus ha haft fler än 3,000 kvinnor i sitt liv, vilket placerar honom i samma liga som B.la. Gene Simmons och Ron Jeremy.

 

Vilken är din hittills bästa ålder?

 

"5 år. Det ägde. Klättrade i träd för första gången. Satt där uppe hela dagarna och njöt av den friska luften, tuggandes på något äpple eller päron. Mina föräldrar har verkligen underbara träd att klättra i." Han var alltid en aktiv pojke vilket även föräldrarna kan instämma i. "Man visste varken upp eller ner med grabben" säger pappan och skrockar.

 

Du är ju en musikälskare. Kan du nämna fem kanalbytarlåtar?

 

"Ptja" svarar Pontus. "Det är en svår fråga eftersom jag försöker undvika musik jag inte tycker om, och i stället fokuserar på den musiken jag gillar." När Pontus var åtta år gammal fick han sin första gitarr, sedan dess har han synts flitigt i landets folkparker sommartid, spelandes och sjungandes för lyriska folkskaror men har under hösten dragit sig tillbaka in i studions värme. "Ni kan vänta en ny platta framåt våren. Den kommer bli mer personlig, mer text och mindre fest än dom tidigare" förklarar Pontus bestämt.

 

 

Vilken skådespelare spelar rollen som dig i filmen om ditt liv?

Sean Connery, svarar Pontus och skrattar. Pontus är nämligen inte typen som går runt och sväller. Han är en minimalismens man där rätt skall vara rätt, och där man får det man förtjänar, en styrka vilket många människor skulle gå över lik för att besitta.

 

hur förhåller du dig till spel och dobbel?

 

Jag har spelat blackjack tre gånger, vann små summor alla gånger. Så jag vill gärna ha det så. Att jag alltid vinner på blackjack. Därför spelar jag inte!

 

Har du varit med om något trauma i ditt liv?

 

Samtalet tar en dramatisk vändning när Pontus berättar hur han som barn, inte mer än ett par tre år gammal, ramlade ner för ett berg och slog i huvudet. Med hjälp av helikopterflyg anlände han till sjukhuset och läkarna lyckades rädda Pontus liv. Han berättar för mig hur han fortfarande får svårt att andas när han tänker på hur nära det var. "Det var verkligen tur att dom kom in så snabbt, annars hade han inte levt vid det här laget" sammanfattar Läkaren Leif Thorsson incidenten. Thorsson berättar även hur Pontus förra året kom förbi sjukhuset och lekte med barnen på avdelningen, som ett sätt att tacka för allt.

 

Vi kommer in på ämnet alkohol, ett känsligt ämne visar det sig.

"Jag har druckit mycket Long Island Ice Tea och jordgubbsdrinkar. Dom är goda och går ner lätt. Tyvärr brukar det svartna för mina ögon efter ett par stycken". Pontus berättar hur han ändras som person när han dricker "Jag blir verkligen en annan människa. En skrämmande människa, en människa jag inte vill vara." Polisregistren talar sitt tydliga språk. Misshandel, olaga hot, skadegörelse, allmänfattlig ödeläggelse. Listan kan göras mycket längre. "Det har gjort mig till en mycket fattig människa" förklarar Pontus. "Fattig på kärlek, på känslor".

 

Men så skiner han upp. "Jag har slutat dricka nu. Vit sen förra våren. Det känns underbart att inte behöva alkoholen för att vara glad. Jag kan dansa, umgås och ha roligt ändå!"

 

 

Avslutningsvis frågar jag om det är något Pontus vill tillägga. Han svarar att han skrivit en dikt till en person som betyder mycket för honom.

 

i träden sitter hösten

på marken ligger frosten

i mitt hjärta finns du

sitter och ropar bu

 

- till anastasia

 

- - - - - - -

Kram, Karl


spill yer lungs

Ett desperat försök överföra uppmärksamheten från den annalkande visdomstanden till ett fantastiskt blogginlägg misslyckades. Detta är resultatet:

"Kära blogg!

Min dag började med en bussresa, "



Bild: På väg mot Helsingbord år 2008, det var ju lixxom Klubb Lecche
på Hugo, så vi drog.



/M

En dekadensens promenad


Jag rättar till flugan, tar ett djupt andetag och beger mig mot mitt älskade Riche.

Kram, Karl

meep meep

Hej alla glada bloggläsare.
När jag öppnar bloggen är det inlägg precis överallt. Jag tror någon har försökt designa den lite.
Men det är ju tanken som räknas förstås.
Kram
/P

helt ok troligtvis

En man i Saudiarabien dömdes till 5 års fängelse enligt Sharialagarna efter att ha skrutit om sitt sexliv i TV.

Ett par i USA dömdes till 6 månaders fängelse efter att ha underlåtit att föra sin dödssjuka dotter till sjukhuset. Flickan blev bara elva år. Enligt föräldrarnas egen utsago bad de till Gud och trodde därför att flickan ej skulle behöva medicinsk vård.



Ikväll blir det bob hund med gäng1.

/M

Promenad i höstrusket


Var ute och gick med Martin på Södermalm i lördags. Det var mysigt. Jag saknar honom.


Kram, Karl

Främmande besök

Pojken frågade om han fick komma in. Jag öppnade dörren och kände hur jag samtidigt blev generad. Pojken verkade oberörd av det genenta faktum att jag var naken så när som på det par gymnastikskor jag bar på mina fötter.

han frågade om jag hade någonting att bjuda på i kylen. Jag skakde på huvudet och sa att där inne fanns bara BBQ-sås och potatis. Han sa att det inte gjorde något, att BBQ-sås var det bästa han visste och snart lapade han girigt i sig ur flaskan.

När han hade druckit sig otörstig hade jag satt mig ner på min säng. Han satte sig på golvet. Sen tittade vi på varandra. Säkert 10 minuter utan att yppa ett ord. Jag funderade på om jag skulle erbjuda mig själv att läsa högt ur Den gudomliga komedin för honom, men förslaget ville inte formulera sig i mitt sinne. I stället satt vi kvar. Andades. Luktade. Kände.

Efter ytterligare en lång stund ställde sig pojken upp och tog mig om axlarna. Han förklarade att hans ärende i min lägenhet gällde ett projekt han sysslade med. Jag förstod inte riktigt vad han pratade om, då han verkade påläst och använde ord så svåra att dom gick över mitt huvud. Men jag nickade och höll med så gott det gick. Hans monolog fyllde det tomrum jag själv hade försökt bryta mig ur. Rummet fylldes sakta av värme och omsorg. Jag kände mig påklädd trots min nakenhet.

När han hade beskrivit sitt projekt hörde jag hur han andades stötigt. Som om att han hade sprungit ett marathon trots att han de facto bara stått stilla med sina händer om mina axlar. Ljudet av hans arbetande lungor fick mig att känna den trygghet som finns hos barnet i sin moders sköte veckorna innan förlossning.

Sen gick pojken sin väg. Han lämnde dörren öppen. Jag satt naken kvar på min säng och kände tårarna forsa ner för mina kinder.

Kram, Karl
2009-10-04 @ 18:42:05 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0